Ако все още се чудите какво да измислите за вечеря, имате още малко време, а от edna.bg ще ви улеснят с няколко вкусни рецепти с кайма, които са идеални за хапване от цялото семейство.

Ето ги и самите рецепти:

5. Пълнени макарони с кайма:

Необходими продукти: макарони - 1/2 пакет едри макарони (около 250 г), кайма - 500 г, кромид лук - 1 глава, моркови - 1 бр., червени пиперки - 300 г, печени и обелени, домати - 1 бутилка, консервирани смлени, чесън - 2 скилидки, босилек, олио, сол, черен пипер, лют червен пипер - по желание.

Начин на приготвяне: Сваряваме макароните, но не напълно. Варим ги с няколко минути по-малко от времето, показано на опаковката. Трябва да са леко твърди. Запържваме каймата с нарязания на ситно лук, скилидките чесън, настъргания на ситно ренде морков, обелените и накълцани на ситно печени червени пиперки, лют червен пипер, сол, черен пипер и босилек. Накрая добавяме и консервата смлени домати. Поръсваме щедро с босилек. Подправяме със сол. Щом заври, махаме от котлона. Пълним макароните със сместа и ги нареждаме в тавичка със сваляемо дъно, в която сме сипали на дъното един пръст от сместа за плънката. Редим макароните на два слоя, като между двата слоя слагаме част от плънката. Завършваме отгоре с остатъка от плънката и печем на 180 градуса около 25 минути. Изчакваме да изстинат хубаво и махаме ринга на тавичката.

4. Патладжан с кайма:

Необходими продукти: 
патладжан - 3 бр., лук - 1 глава, кайма - 200 г, доматено пюре - 6 с.л., кашкавал - 150 г, олио, сол.

Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на дебели кгъгове, пържат си от двете страни и се изваждат върху кухненска хартия. В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук. Добавя се каймата и периодично се разбърква. След като е готова, се добавя пюрето и солта. Разбърква се и се маха от котлона. В тавичка, постлана с кухненска хартия, се слага по едно кръгче от патладжаните. Върху всеки патладжан се слага по една или две супени лъжици от каймата и кашкавала. Захлупва се с второ парче патладжан и процедурата се повтаря. Пълнените патладжани се пекат в загрята фурна на 200 градуса до запичане на кашкавала. Може да се направят на повече слоеве. Ако преди печене ги залеем със сос Бешамел и при сервиране добавим картофено пюре, се превръща в иделно основно ястие.

3. Рулца с кайма

Необходими продукти: кайма - 1 кг, лук - 1 гл., яйца - 1 бр., хляб - 1 филия, накисната, магданоз, чубрица, черен пипер ,сол / ЗА ПЪЛНЕЖА - яйца - 8 бр.варени, моцарела - 200 г, шунка - 150 г, кисели краставички - 4 бр.

Начин на приготвяне: Нарежете лука и магданоза на ситно. Сложете каймата в купа, изстискайте хляба от водата и добавете всички останали продукти. Омесете каймата, покрийте с фолио и оставете за 30 минути. Намазнете формите и разстелете част от каймата по дъното и стените. Във всяка форма сложете от моцарелата, две варени яйца и нарязани шунка и краставичка. Покрийте с останалата кайма, като притискате леко по краищата. Изпечете рулцата на 200 градуса около 30 минути. Минете с нож по стените, захлупете с чиния и обърнете, за да извадите готовите рулца.

2. Мързелив Уелингтън с кайма

Необходими продукти: кайма - 500 г, бутертесто - 400 г, яйце - 1 бр., гъби - 5 бр., морков - 1 бр. голям, картоф - 1 бр., чушка - 1 бр. малка, лук - 1 бр. глава, чесън - 2 - 3 скилидки, грах - 1/2 ч.ч. от консерва, сол, черен пипер, чубрица, олио - зехтин.

Начин на приготвяне:  Нарязваме зеленчуците (без граха) на малко до средно големи кубчета. Запържваме ги за 5-8 мин, след това добавяме две щипки от чубрицата и малко черен пипер. Дърпаме от огъня, слагаме малко сол и разбъркваме. Изсипваме каймата в купа и започвам да добавям малко по малко от зеленчуците, разбърквайки добре (на ръце или с бъркалка). В купичка разбиваме леко яйцето, като изсипваме половината при каймата. Добавяме граха и подправяме с още малко подправки на вкус, разбъркваме всичко. Разточваме тестото на правоъгълник. Изсипваме каймата по ширина, оформяме като пънче. Намазвам страните на тестото с малко от останалото яйце. Завиваме добре с тестото и преместваме в тавичка, застлана с хартия за печене. Правим няколко дупки на места по дължина с вилица, за да излиза парата отвътре, и правим шарки по тестото с нож. Намазвам всичко с останалото яйце и поръсваме с малко сол. Може да наредим още картофки покрай рулото, като леко ги намазним и осолим. Печем на 180 градуса за 40 мин.

1. Картофи, пълнени с кайма

Необходими продукти: картофи - 10 бр., кайма - 500 г, лук - 1 глава, сметана - 250 мл, бекон - 30 г, копър, магданоз, черен пипер, чесън, сол.

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го запържваме, добавяме каймата и запържваме и нея, овкусяваме на вкус и заливаме с 50 мл сметана. Задушаваме за 5 минути. Почистваме картофите, режем горната им част и издълбаваме вътрешността. Приготвяме соса, като нарязваме на ситно зелените подправки, чесъна и бекона, подправяме на вкус и добавяме 200 мл сметана. Пълним картофите с каймата, захлупваме ги с отрязаните горни капаци, заливаме ги със соса и печем до готовност в предварително загрята фурна.