/ iStock/Getty Images
Добре известната поговорка „една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен“ изисква някои уточнения, пише китайският портал Sohu.

ThinkStock/Getty Images

Проф. Джан Чунронг, главен лекар в Пекинския университет по китайска медицина, съобщи, че дори елементарна храна като ябълките трябва да се консумират при спазването на някои правила.

Ябълките – кога са полезни и кога опасни

Например, ябълките не трябва да се консумират в комбинация със сладки картофи - както често се ползват в Китай. Съчетанието води до стомашно-чревни разстройства и дори заболявания дори и при здрави хора. Според лекаря богатият на нишесте продукт провокира отделянето на киселина в организма. Ябълките пък съдържат много органични киселини, които създават нежелана стомашна реакция, когато се консумират със сладки картофи.

iStock/Getty Images

Лекарят отбелязва, че най-питателният начин за ядене на ябълки е доста неочакван: трябва да се приготвят на пара или да се варят във вода, защото хранителната стойност на така приготвената ябълка е много по-висока от тази на суровите плодове.

Не яжте ябълки вечер

"Ябълките са богати на хранителни вещества, които са много полезни за укрепване на здравето. Те могат да предотвратят развитието на рак, да отпуснат червата, да понижат кръвната захар, и да повишат имунитета", допълва Чунронг.
БГНЕС