И Дженифър Лорънс заклейми сексизма в Холивуд
И Дженифър Лорънс заклейми сексизма в Холивуд / Guliver/Getty Images

Актрисата Дженифър Лорънс, която е най-добре платената в Холивуд, заклейми отново сексизма в американската киноиндустрия в статия за сайта на Лина Дънам, съобщиха АФП и Ройтерс.

Носителката на награда Оскар за най-добра актриса се възмущава от неравното заплащане на мъжете и жените в Холивуд, но признава, че не е посмяла да критикува практиката по-рано от страх да не бъде категоризирана като глезла и трудна за работа.

"Приключих със стремежа да търся "очарователен" начин, по който едновременно да изразя мнението си и да ме харесват", пише тя, като има предвид реакцията на колегите й мъже, когато повдига темата.

Холивудски звезди на война срещу ниското заплащане и сексуалния тормоз

Въпросът за неравното заплащане на актьорите и актрисите излезе на преден план миналата година, когато хакери проникнаха в имейлите на "Сони пикчърс ентъртейнмънт". Така стана ясно, че Дженифър Лорънс е получила с милиони по-малък хонорар от колегите си мъже във филма "Американска схема", въпреки че вече беше спечелила награда Оскар.

СНИМКИ: Най-вдъхновяващите известни жени

В статията си със заглавие "Защо тези типове изкарват повече от мен?" тя пише, че не е искала да изглежда досадна, докато не е осъзнала, че колегите й мъже въобще не се интересуват дали изглеждат "трудни" или "разглезени". Статията отразява новото борческо настроение на жените в киното.

"Джеръми Ренър, Крисчън Бейл и Брадли Купър са се борили и са успели да получат по-изгодни условия. Сигурна съм, че са получили поздравления за усилията и тактиката си, докато аз се притеснявах да не ме помислят за досадна и дали заплащането ми е справедливо", пише Дженифър Лорънс.

И Дженифър Лорънс заклейми сексизма в Холивуд
netinfo
Звездите от "Американска схема" Крисчън Бейл, Ейми Адамс, Дженифър Лорънс, Брадли Купър и Джеръми Ренър

Мерил Стрийп каза миналата седмица пред Би Би Си, че и тя получава по-малък хонорар от мъжете, с които играе. Патриша Аркет използва благодарствената си реч за наградата Оскар през февруари, за да поиска равно заплащане за жените.

Холивудските актриси с най-големи заплати (СНИМКИ)

Холивудските актьори с най-големи заплати

Дженифър Лорънс е на 25 години. Според списание Forbes тя е най-добре платената филмова актриса за миналата година с доходи от 52 милиона долара, главно благодарение на филмите "Игрите на глада". Нейните доходи обаче са много по-малко от тези на най-добре платения актьор за миналата година - Робърт Дауни-младши, който според списание Forbes е получил 80 милиона долара - с 28 милиона долара повече.

Източник: БТА