Хората могат да разпознаят 5000 лица
Хората могат да разпознаят 5000 лица / ThinkStock/Getty Images
Членове на семейството, приятели, непознати, срещнати на улицата, видни личности, които се появяват на екраните на смартфони и на телевизионния екран - хората могат да разпознаят средно 5000 лица, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Защо хората с бръчки около очите изглеждат по-искрени?
 
През по-голямата част от историята на човечеството хората са живели на малки групи, включващи стотина души, но през последните няколко века настъпи коренна промяна.

Хората могат да разпознаят 5000 лица
Хората могат да разпознаят 5000 лица ThinkStock/Getty Images

Изследването на учени от университета в Йорк, Англия, показва, че способността ни за лицево разпознаване ни позволява да направим ежедневно преглед на хиляди лица, виждани на често посещавани места, на екраните на смартфони ни или на телевизионния екран.

Лицето издава тайни за сексуалния живот
 
"В ежедневието имаме навика да идентифицираме приятели, колеги, известни личности, както и много други хора“, заяви Роб Дженкинс от катедрата по психология в университета. „Но никой не е установил броя лица, които хората реално разпознават".

Хората могат да разпознаят 5000 лица
Хората могат да разпознаят 5000 лица ThinkStock/Getty Images

За целите на изследването Дженкинс и екипът му поискали от участниците да споменат броя лица, за които си спомнят в личния си живот. След това доброволците трябвало да си спомнят броя на хората, които са разпознали, без да ги познават.

Човешкото лице се е променило заради яденето на сурово месо
 
На участниците били показани и хиляди снимки на известни личности. Доброволците трябвало да посочат кои известни личности са разпознали. Оказало се, че всеки участник може да разпознае между 1000 и 10 000 лица.

лица
Хората могат да разпознаят 5000 лица ThinkStock/Getty Images

"Констатирахме, че хората разпознават средно около 5000 лица", отбеляза Дженкинс. Учените смятат, че получените резултати могат да допринесат за разработване на компютърни програми за лицево разпознаване, които са все по-често използвани на летища и в разследвания на престъпления.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА