/ Gulliver/Getty Images
Актьорът и активист Хоакин Финикс спечели първия си „Оскар“ за забележителната си трансформация от изолиран самотник в един от най-популярните комиксови злодеи - Жокера, в едноименния филм на режисьора Тод Филипс, предаде Ройтерс.

45-годишният Финикс преди е номиниран за награди на американската киноакадемия за изпълненията си в „Гладиатор“ (поддържаща роля) и „Учителят“ и „Да преминеш границата“ (главна роля).
 
Актьорът, известен с превъплъщенията си в образите на потиснати или емоционално нестабилни персонажи, отслабва с 22 кг за ролята на Жокера. Хоакин Финикс става вторият актьор, отличен с „Оскар“ за ролята на комиксовия злодей. През 2009 г. Хийт Леджър беше удостоен посмъртно за изпълнението си като Жокера във филма „Черният рицар“ на режисьора Кристофър Нолан.

„Бил съм негодник в живота си. Бил съм егоист, понякога жесток към животните. Сигурно е било трудно да се работи с мен. Благодарен съм на мнозина от тук присъстващите, че ми дадоха втори шанс“, заяви Финикс, приемайки отличието си.

„Когато беше на 17 години, брат ми написа този текст: Притичвай се на помощ с любов и мирът ще последва“, сподели Хоакин Финикс, завършвайки речта си през сълзи под бурните аплодисменти на публиката.

По-големият брат на Хоакин, Ривър Финикс - обещаващ млад актьор, музикант и активист за защита на животните, почина от свръхдоза наркотици през 1993 г. на 23-годишна възраст.

Златната нощ на Оскарите: Хронология на наградите

 Хоакин Финикс се съревноваваше за приза за най-добър актьор с Антонио Бандерас за „Болка и величие“, Леонардо ди Каприо за „Имало едно време в Холивуд“, Адам Драйвър за „Брачна история" и Джонатан Прайс за „Двамата папи“.

Финикс се открои като фаворит за отличието, след като триумфира на наградите БАФТА и „Златен глобус“ и спечели наградата на актьорската гилдия.

Мрачен и неспокоен, Жокера на Хоакин Финикс се отдалечава от комиксовите персонажи, които публиката по традиция вижда на екран. „Един от най-смразяващите герои, които съм гледал във филм“, написа миналата година Матю Белони от „Холивуд рипортър“.

Хоакин Финикс е известен с това, че напълно се потапя в образите на разнообразните персонажи, които пресъздава - от кънтри певеца Джони Кеш в „Да преминеш границата“ до последовател на култ в „Учителят“ и Исус Христос в „Мария Магдалена“.

Gulliver/Getty Images

Финикс е известен и с ролите си в продукции като „Обратен завой“, „Хотел Руанда“, „Селото“, „Тя“, „Вроден порок“, „Почти нормален“.

Колекцията от награди на Хоакин Финикс включва „Грами“, „Изборът на критиците“, „Независим дух“, отличия на кинофестивалите в Кан и Венеция. Актьорът е веган и активист в подкрепа на редица кауза за опазване на околната среда и в частност за защита на животните.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА