Хапвайте сирене и мляко на закуска за здраве и стройна фигура
Хапвайте сирене и мляко на закуска за здраве и стройна фигура / ThinkStock/Getty Images

Солидна закуска със сирене, прясно или кисело мляко помага за отслабване и контролиране на диабет тип 2, съобщи в. "Дейли мейл".

Д-р Даниела Якубович от университета на Тел Авив твърди, че суроватъчният протеин, на какъвто са богати млечните продукти, засища отлично и затова е първи приятел на желаещите да отслабнат. Закуската с такъв вид протеини улеснява топенето на килограмите повече от протеините от друг източник, например от яйца или риба тон, или пък от богата на въглехидрати храна.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Суроватъчният протеин предотвратява и рязкото покачване на кръвната захар след хранене, което е важно за хората с диабет тип 2. С времето високите нива на захарта в кръвта могат да доведат до проблеми със сърцето, увреждане на органите, по-бавно заздравяване на раните и влошаване на зрението.

"Калорична протеинова закуска, средноголям обяд и по-лека вечеря е доказана успешна стратегия за отслабване при хора със затлъстяване и диабет тип две", каза д-р Якубович, която е професор по медицина в университета на Тел Авив.

Разгадаха на какво се дължат дупките в сиренето "Ементал"

Суроватъчния протеин се продава и на прах и може да се добавя в смутита или шейкове. Неговият ефект се дължи на това, че потиска хормона на глада грелин.

Д-р Якубович е сравнила в изследването си суроватъчния протеин и други видове протеини. Тя и екипът й са проследили ефекта им за отслабване, както и действието им за поддържане на постоянни нива на кръвната захар, като са работили с 48 доброволци с наднормено тегло или диабет на средна възраст 59 години.

Жената с панически страх от „жълтия вонящ ад", наречен сирене

Участниците са спазвали една от три диети с еднакъв брой калории и еднакво разпределяне на храната - повече на закуска, средно количество на обяд и лека вечеря. Разликите били основно в съдържанието на закуската.

Вижте храните, богати на протеини

Едната група получавала суроватъчен протеин в шейкове. Втората - други протеини от яйца, соя или риба тон, а третата - въглехидрати или скорбяла. След 12 седмици групата на суроватъчен протеин отслабнала най-много - средно 7,6 кг, в сравнение с 6,1 кг за получавалите закуска с други протеини. Доброволците на въглехидратна закуска отслабнали с 3,1 кг.

Източник: БТА