Графити художникът Банкси стана личност на годината в интернет
Графити художникът Банкси стана личност на годината в интернет / снимка: Guliver/Getty Images

Британският графити художник Банкси беше избран за личност на годината в интернет на наградите „Уеби”, които всяка година се присъждат на пионерите в мрежата, съобщи АФП.

Художникът, който крие самоличността си, бе отличен за изложба по улиците на Ню Йорк миналия октомври. Той не дойде да получи наградата на церемонията в Манхатън. Певицата Пати Смит, която трябваше да му я връчи, ядно подхвърли: „Трябва да Ви призная, Банкси това съм аз”. Актьорът Патън Осуалд, който водеше церемонията, получи наградата от негово име и прочете посланието му: „Някой е рисувал отгоре”.

Изложбата на Банкси „По-добре навън, отколкото вътре” привлече много почитатели. Всеки ден той обявяваше в интернет къде да търсят новата му творба. Някои от графитите обаче не се харесаха на собствениците на сградите, на чиито стени Банкси ги нарисува, нито на тогавашния кмет Майкъл Блумбърг.

На церемонията беше отпразнувана и 25-ата годишнина на световната мрежа. Изобретателят й Тим Бърнърс-Лий повдигна въпроса за неутралността на интернет и предизвика овации, когато каза: „Тя зависи от нас”, предава БТА.

Наградите „Уеби” отличават изключителни постижения в интернет, включително интернет сайтовете и рекламата. Те са учредени през 1996 г. Тази година за тях имаше почти 12 000 кандидатури от 60-ина държави.