/ iStock/Getty Images
Google отстрани временно от работа старши софтуерният инженер, заявил, че разработваният от компанията изкуствен интелект проявява разум, съобщи ДПА. 

Блейк Лемойн каза пред в. "Вашингтон пост", че езиковият модел на Гугъл за диалогови приложения (LaMDA) може лесно да премине теста на Тюринг, използван за проверка дали машина може да мисли и има интелект. Той работи в дъщерната компания на "Алфабет" от седем години. Лемойн твърди, че езиковият модел може да води сложен разговор за чувства и по други теми много свободно. 

В разговори за религията, съзнанието и законите на роботиката, изкуственият интелект се описва като "личност", а не технология, и иска от компанията да го третира като служител, а не като собственост, защото желае да служи на човешката раса, каза Лемойн.

Инженерът е разпространил откъси от разговора си, който на моменти е като между човек и междугалактически представител

Причината Лемойн да бъде отстранен от работа е, че не се е консултирал с началниците си дали да съобщи установеното. Това нарушава политиката за конфиденциалност на компанията. 

Говорителят на "Гугъл" Брайън Гейбриъл каза пред в. "Вашингтон пост": "Екипът ни, включително специалисти по етика и технолози, прегледа забележките на Блейк съгласно принципите ни за изкуствения интелект и го информира, че данните не отговарят на твърденията му. Той беше уведомен, че няма доказателства LaMDA да проявява разум (а има много данни за обратното) . . . Тези системи имитират вида отговори от милиони изречения и могат да правят интерпретации по всякакви фантастични теми."
БТА