Широко разпространено твърдение е, че контролът на порциите е важен фактор за загубата на тегло, а ограниченията от най-различни храни по време на една здравословна диета са напълно задължителни.
Според известната кулинарка Лиса Лилиън свалянето на 10 килограма в продължение на 4 седмици е напълно възможно, без да се намалява количеството храна, като е необходимо просто да се подбира по нискокалорично меню.
Замяната на тестените и сладки храни със зърнени и тофу изделия с високо съдържание на фибри е първата стъпка към промяната на теглото и постигането на желаната форма, пише БГНЕС.
"Номерът е не да не се храним, а да заменим вредната храна с полезна, толкова е елементарно", коментира Лилиън.
Всевъзможни диети съветват хората рязко да намалят количеството прием на храна, но според Лиса това няма общо с отслабването, а само със затормозяването на организма и забавянето на метаболизма.
"Когато сме гладни, можем да отворим хладилника, да извадим нужните продукти и да си приготвим една огромна купа със салата, без да се притесняваме къде ще я поберем. Въпросът е да не изядем един сладък шоколад с лешници или някое парче торта. Не трябва да броим калории, трябва да следим какво слагаме в устата си", подчертава Лилиън.