Германците не искат да харчат много за кола
Германците не искат да харчат много за кола / снимка: БГНЕС

Трепетът, с който германците се отнасят към своите автомобили, е добре известен. Нещо повече доскоро те бяха смятани даже за членове на семействата, но ситуацията се променя. Германците не желаят да харчат много за следващата си кола.

Резултати от социологическо проучване, публикувани от списанието „Мениджър магацин”, показват, че германците са започнали да спестяват при покупката на коли.

Анкетата сочи, че те вече са платили за своя автомобил средно по 17 100 евро, но смятат да похарчат за нов едва 14 600 евро. Потенциалните купувачи желаят новата им кола да бъде не само евтина, но и екологично чиста, пише БГНЕС.

Автомобилната индустрия в Германия се е оказала неподготвена за подобен развой. Експерти смятат, че германските производители ще трябва да разработват нови концепции, защото евтините марки от Индия и Китай вече представляват сериозна конкуренция.

Но въпреки желанието си да икономисат при покупката на возила, германците са изразходвали за коли през миналата година 66,3 милиарда евро. За последните 10 години това е най-високият показател. Специалисти го свързват с неотдавнашното повишаване на ДДС в началото на годината от 16 на 19% и желанието да се спестят средства.