Гепардите все повече се превръщат в изчезнал вид
Гепардите все повече се превръщат в изчезнал вид / Thinkstock/Getty Images

Експертите предупреждават, че гепардите са застрашени от изчезване много повече, отколкото досега се е предполагало. По последни данни в момента в света са останали едва 7100 от тях, бродещи из дивото.

Популацията им в Азия е била засегната най-много. Според Лондонското зоологическо общество и Сдружението по опазване на дивата среда там са останали по-малко от 50 гепарда. В Зимбабве броят на големите котки също е намалял драстично - с 85% за по-малко от десетилетие.

Причина за изчезването на последните представители на род Acinonyx е не само разрушаването на местообитанията им, но и нападенията върху тях, ловът на антилопи и други животни, с които те се хранят, нелегалната продажба на бебетата им, както и трафикът на кожа им.

Поради тази причина експертите са подали молба най-бързото животно на света да бъде включено възможно най-скоро в Червената книга.

Преди няколко месеца WWF и Лондонското зоологическо общество представиха плашещ доклад, който прогнозира, че броят на дивите животни на Земята ще намалее с две трети до 2020 г. Според проведеното изследване, което е най-подробният анализ по темата досега, животинските популации са се свили с 58% между 1970 г. и 2012 г. До 2020 г. се очаква понижението на тази база да достигне 67%.

Източник: БГНЕС