Дейвид Крейн и Марта Кауфман са основните „виновници”, които стоят зад любимия ситком, гледан от десетки милиони зрители по целия свят
Дейвид Крейн и Марта Кауфман са основните „виновници”, които стоят зад любимия ситком, гледан от десетки милиони зрители по целия свят / Gulliver/Getty Images
236 епизода, 10 сезона и десетки милиони зрители по целия свят! Когато Дейвид Крейн и Марта Кауфман създават първите 22 минути от „Приятели”, едва ли подозират, че той ще стане един от най-добрите сериали на всички времена.
 
Марта Кауфман на 63!

Несъмнено звездите в сериала са Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Матю Пери, Дейвид Шуимър, Лиса Кудроу, Мат Лебланк. Продукцията от една страна им отваря вратите към сърцата на хората, от друга впоследствие им е трудно да избягат от образите си на Рейчъл Грийн, Моника Гелър, Фийби Буфе, Джоуи Трибиани, Чандлър Бинг и Рос Гелър.

Актьорите от „Приятели“: 20 години по-късно (СНИМКИ)
 
Тяхната игра и присъствие пред камерите не е за подценяване. По време на кастингите за ролите самите актьори вдъхновяват за нови нюанси към описаните образи. И в крайна сметка се стига до там, че шестимата нюйоркчани печелят сърцата на милиони зрители в целия свят. Но зад всичко това стоят Дейвид Крейн, Марта Кауфман и Кевин С. Брайт, които са изпълнителни продуценти на сериала, излъчван от 1994 до 2004 г. в САЩ и години наред, до днес, в други страни.
 
Марта Кауфман е американски сценарист и продуцент. Завършва Университета „Брендейс” в Уолтъм, Масачузетс, с диплома по Театрални изкуства през 1978 г. Докато следва там се запознава с бъдещия си творчески партньор Дейвид Крейн, който завършва една година след нея. Омъжена е за композитора Майкъл Склоф, с когото имат три деца и живеят в Лос Анджелис. Съпругът ѝ е съавтор на обичаната песен „I'll Be There for You“ на The Rembrandts, използвана в шапката на „Приятели“ през всичките сезони.

Марта Кауфман: „Приятели” няма да прави реюнинг шоу, нито рестарт
 
Марта Кауфман е главен продуцент на комедийния сериал „Джеси“ с участието на Кристина Апългейт, който обаче е прекратен след два сезона. Заедно с Дейвид Крейн работи и по сериала „Тайните на Вероника“ (Veronica's Closet).

Самият Крейн завършва гимназия Харитън в Роузмънт, Пенсилвания, а след това взема диплома от Университета „Брендейс”, където именно среща Кауфман. Той е син на телевизионния водещ Джийн Крейн и първата му съпруга. Дейвид Крейн е от популярните личности, които не крият, че са хомосексуални.

Фийби от „Приятели“ на 56! (СНИМКИ)
 
Крейн и Кауфман разработват три нови телевизионни предавания, чиито премиери да са през есенния сезон на 1994 г., след като техният ситком „Семеен албум“ е отхвърлен от CBS предишната година. Двамата искат да развият сериал за „шестима души на около 20 години, които си проправят своя път през Манхатън“, за NBC. Те представят идеята си на продуцента Кевин Брайт, с когото вече са работили.

Първоначално екипът кръщава сериала „Кафе Инсомния“. По същото време президентът на NBC Entertainment Уорън Литълфийлд търси комедия, която включва млади хора, събрани в големия град и споделящи своя жизнен опит. Когато Кауфман, Крейн и Брайт представят „Кафе Инсомния“, Литълфийлд е впечатлен.

Най-добрите телевизионни сериали на всички времена

Изпълнителните продуценти Кевин С. Брайт, Марта Кауфман и Дейвид Крейн
Gulliver/Getty Images

Кауфман и Крейн започват да пишат пилотния сценарий за шоуто, вече озаглавено „Приятели като нас“, което им отнема три дни. Литълфийлд иска сериалът да представя Поколението Х и да разглежда новият вид родово обвързване, но триото не споделя това виждане. За Крейн това не е сериал само за едно поколение и иска всеки да му се наслаждава. NBC харесва пилотния сценарий и поръчва сериите под друго име – „Шест от един”, основно поради приликата на заглавието с друг сериал по ABC.
 
Когато сериалът е избран от NBC, безработни писатели изпращат своите ръкописи, подготвени за други сериали – основно за неиздадени епизоди на „Зайнфелд“. През следващите няколко седмици, Крейн, Кауфман и Брайт разглеждат ръкописите и събират екип от седем млади автори (държат да са млади!).

Има ли шанс за продължение на сериала "Приятели"
 
Според Крейн използването на шестима „равни“ герои, вместо наблягането на един или двама, ще позволи „безброй сюжетни линии“. Основната част от идеите за сюжет идват от писателите, но актьорите също добавят идеи. Сюжетните линии за всеки сезон се представят от продуцентите в началото на предходното лято. Преди епизодът да започне да се снима, Кауфман и Крейн преразглеждат сценария, написан от друг автор, за да изчистят нещата, които биха изглеждали чужди за сериала или героите.
 
Снимките започват в студиото на Warner Bros в Бурбанк, Калифорния, през лятото на 1994 г. пред жива публика, на която е дадено резюме на сериите. Само финалът на четвъртия сезон е сниман в Лондон.

"Приятели" се събраха за специално шоу (СНИМКИ/ВИДЕО)

Приятели
Gulliver/Getty Images

Пилотният епизод надминава надеждите на NBC и на сериала е отредено така желаното време – 20.30 часа в четвъртък, между „Луд по теб“ и „Зайнфелд“. Брайт, Кауфман и Крейн казват, че са продуцирали сериала точно за този времеви интервал. Най-накрая шоуто е озаглавено „Приятели“ и премиерата му е на 22 септември 1994 г. Гледана е от почти 22 милиона американци. Сериалът се оказва огромен успех и основна част от програмата на телевизията в четвъртъците.
 
И докато създателите възнамеряват последният сезон да е осмият, то NBC ги убеждава за още. Телевизията плаща 10 милиона долара на Warner Bros за продукцията на всеки епизод от десетия сезон – най-високата цена в историята на телевизията за 30-минутен сериал.

Актьорите, които не могат да „избягат” от ролите си (СНИМКИ)
 
Преди излъчването на края на сериала Кауфман и Крейн казват, че не биха подписали за 11-и сезон, дори всички членове на екипа да искат. По думите на Крейн им е отнело доста време да приемат и за десети сезон. В крайна сметка, по данни от Уикипедия, финалният епизод на сериала е проследен от около 51,1 милиона души.
 
Изглежда, че схемата, по която работят Дейвид Крейн и Марта Кауфман е успешна, но те дори не се надяват на огромния успех, който постигат. Заради продължилата и след края на излъчването му в САЩ слава на сериала по целия свят, и то години наред, а и заради това, че е обичан от много поколения, няма да е пресилено да ги наречем гении. А сега, когато Марта Кауфман е рожденик (родена на 21 септември 1956 г.), е идеалното време да изгледате още един епизод на обичния ситком.

via GIPHY

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук