Френското селце Монтрьойон вече няма да е център на еврозоната
Френското селце Монтрьойон вече няма да е център на еврозоната / netinfo

Френското селце Монтрьойон в департамента Ниевр, с население от 310 жители, ще загуби географския си статут на център на еврозоната от 1 януари 2007 г., заради въвеждането на единната европейска валута в Словения. Това съобщи днес АФП, като се позова на Националния географски институт (НГИ).

Ще изчезнат автобусите с германци, белгийци и холандци, които спираха в селцето, автомобилните ралита, преминаващи през Монтрьойон, специалният евро-хляб в пекарната и хилядите туристи, посещаващи селцето всяка година.

През 2001 г. НГИ изчисли географския център на еврозоната, формирана тогава от 12 страни. Центърът е в една гора, на 1,5 километра от Монтрьойон, но на територията на общината.

През 2002 г. в селцето бе открит "площад на еврото", където важно място заема гранитна плоча със символа на европейската валута, заобиколен от звезди.

Новият център на еврозоната все още не е уточнен, заяви НГИ.

Кметът на Монтрьойон обаче се надява, че "с малко късмет и предвид малката площ на Словения, центърът на еврозоната няма да бъде много по-далеч и отново ще се намира в Ниевр".