/ istock
Екип от студенти доброволци на археологически разкопки в Северна Франция е намерил изненадващ артефакт от миналото.

Пресявайки останките от галско село на върха на скали близо до Диеп в понеделник, те откриха глинен съд, съдържащ малка стъклена колба.
“Това беше видът флакон, който жените са носели около вратовете си, съдържащ миришещи соли", каза ръководителят на екипа Гийом Блондел, който ръководи археологическата служба за град Еу.

Вътре в бутилката имаше писмо, навито и завързано с връв.
Във вторник вечерта Блондел отвори писмото–което гласеше следното:

“П.ДЖ. Ферет, родом от Диеп, член на различни интелектуални общества, извърши разкопки тук през януари 1825 г. Той продължава разследванията си в тази огромна област, известна като Сите де Лимес или Лагерът на Цезар.”

Ферет е бил известен археолог и учен и общинските записи потвърждават, че той е извършил първите разкопки на същото място преди 200 години.

“Това беше абсолютно магически момент, ” каза Блондел. “Знаехме, че е имало разкопки тук в миналото, но да намерим това съобщение отпреди 200 години... беше пълна изненада."
  “Понякога виждате тези капсули на времето, оставени от дърводелците, когато строят къщи. Но това е много рядко в археологията. Повечето археолози предпочитат да мислят, че няма да има някой, който да ги предшества, защото са свършили цялата работа!”

От началото на разкопките този месец бяха открити няколко артефакта, датиращи от галския период - предимно парчета керамика от преди около 2000 години.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВВС