/ ThinkStock/Getty Images
След като безпилотните летателни апарати станаха част от общата култура на всеки средностатистически модерен човек, злоупотребите с тях зачестиха значително. От хора, шпиониращи съседите си, до такива, нарушаващи въздушното пространство на правителствени агенции, нарушители винаги се намират.

Мерки за противодействие, обаче засега няма, съобщават от СофтУни.

След като в САЩ бяха използвани различни способи за защита от нашествието на дронове, сред които огнестрелни оръжия, уред, подобен на гранатомет и щит, излъчващ електромагнитни импулси, дойде време за нещо ново.

Министерството на отбраната на Франция смята да се пребори с проблема по един едновременно нов и много стар начин – чрез добре обучен отряд от златни орли.

След като започнаха тестове миналата година, френските въоръжени сили представиха резултат от обучението си, в което специално селектираните птици са били научени да свързват летящите устройства с вкусно лакомство. Целта на програмата е да се избегне нуждата от сложен хардуер или софтуер, а едновременно с това да защити въздушното пространство над зони като военни бази, летища и затвори.

Орлите ще се справят с потребителски модели дронове, които не надвишават размера на една от тренираните птици. Ще бъдат обучени и да се справят със ситуации на терористичен акт посредством дронове, след като такъв беше осъществен в Япония през 2015-та година.
СофтУни