Финландците ще пият вече само след 9 сутринта
Финландците ще пият вече само след 9 сутринта / netinfo

Във Финландия от днес встъпва в сила закон, забраняващ продажбата на алкохолни напитки преди девет сутринта. Досега продажбата му бе разрешена от седем часа.

Финландското министерство на здравеопазването смята, че новата мярка ще помогне в борбата с алкохолизма. “Това е конкретен пример за ползите от нововъведението”, заяви пред журналисти представителят на министерството Исмо Туоминен. Той отбеляза, че новият закон е само част от политиката за борба с алкохолизма.

Актуалността от нея е очевидна за северната страна. Съгласно данните от статистиката прекомерната употреба на алкохол и свързаните с нея болести са главната причина за смъртността сред финландските мъже в трудоспособна възраст, посочва БГНЕС. Но не всички са доволни от нововъведението.

Представители на търговския профсъюз се опасяват, че новият закон може да се отрази негативно на сигурността на продавачите, тъй като на тях ще им се наложи да обясняват на измъчените от жажда ранобудни клиенти защо не могат да пият. В обикновените магазини във Финландия се продава само бира и сайдер. Останалите алкохолни напитки могат да се купят само в магазини от веригата “Алко”.