/ Gulliver/Getty Images
Името на филма първоначално било „3000 долара”
Днес се навършват 29 години от премиерата на филма „Хубава жена” („Pretty woman”). Историята за съвременната Пепеляшка се превърна в една от най-популярните романтични комедии в историята на киното. И до днес романтичната комедия остава един от фаворитите на публиката.
 
Джулия Робъртс добива световна популярност именно с този филм. Тя е в ролята на проститутката Вивиан, която случайно се запознава с богат бизнесмен - съвременният принц - Едуард (Ричард Гиър), а „мимолетната им връзка” прераства в невероятна любов.
 
Усмивка и чар: Джулия Робъртс през годините (СНИМКИ)

Името на филма всъщност първоначално било „3000 долара” - толкова е сумата, за която се споразумяват Вивиан и Едуард, за да остане тя няколко дни с него. Заглавието е сменено, когато в саундтрака на продукцията е избрана песента „Хубава жена” на Рой Орбисън.
 
Любопитно е, че за ролята на Вивиан били поканени Моли Рингуалд, Мег Райън и Дарил Хана. Те обаче отказват ролята, страхувайки се, че образът на проститутка ще навреди на имиджа им или на бъдещото им кариерно развитие. Предложението за ролята не приемат също Унона Райдър и Мишел Пфайфър.
 
Ричард Гиър също не приема от раз да се превъплъти в образа на милионера Едуард Люис. Но Джулия му изпраща бележка с гореща молба да приеме. И той се съгласява. За неговата роля са обсъждани имената и на Ал Пачино, Дензъл Уошингтън, Кристофър Рийв, Даниел Дей-Люис.
 
Роля във филма, превърнал се в класика, отказва и Деми Мур. Тя получила предложение да изиграе съквартирантката на Вивиан - Кит, но отхвърля офертата.
 
И все пак още една актриса може да се похвали, че е „Хубава жена”. Истината е, че на плаката на филма красивото тяло не е на Джулия Робъртс. С помощта на компютърна обработка нейната глава е поставена върху снимка на друга актриса - Шели Мишел.
 
Има още редица факти около снимането на филма, които публиката научава години по-късно. Като например това, че сцената, в която Едуард свири на роял, е абсолютно автентична. Нещо повече- Ричард Гиър сам съчинява тази мелодия. Колието, което Едуард подарява на Вивиан в друга сцена, пък е напълно истинско - струва 250 000 долара и по време на снимките е охранявано от бодигардове.

Притеснения са имали и световно известни автомобилни концерни.
 
„Порше” и „Ферари” отказват да предоставят за снимките на филма свои автомобили. Компаниите се опасяват, че у зрителя ще възникнат неправилни асоциации за тези марки. Затова в първите сцени от филма Едуард управлява личната кола на единия от продуцентите - Нанси Грос, спортният автомобил „Lotus Esprit”. След като филма се появява на голям екран, продажбите на модела скачат три пъти.
 
Хубавата жена на Холивуд на 50 години (СНИМКИ)

Разходите по снимачния процес на лентата възлизат на 14 млн. долара, а приходите достигат 464 млн. лева. Джулия Робъртс добива световна популярност именно с този филм, който се превръща в една от най-популярните романтични комедии в историята на киното.