носорог
носорог / ThinkStock/Getty Images
Зоологически градини от три европейски държави обявиха, че обединяват своите усилия, за да изпратят източни черни носорози в техния естествен хабитат в Руанда, предаде Асошиейтед прес.

Популацията от критично застрашения подвид бе напълно унищожена през 90-те години на ХХ век по време на руандския геноцид.

Три женски и два мъжки носорога ще се срещнат в чешкия зоопарк Двур Кралове, за да свикнат заедно. На домакините ще погостуват носорози от британския зоопарк Фламинго ленд и датския Рей парк сафари. След като се опознаят, през май или юни 2019 г. животните ще бъдат транспортирани до националния парк "Акагера" в Руанда. Това ще бъде най-голямото превозване на носорози от Европа до Африка.

Март 2018: Изчезва още един животински вид (СНИМКИ/ВИДЕО)

носорог
ThinkStock/Getty Images

Първоначално петте носорога ще живеят отделно от други 18, които преди месеци са пристигнали от Южна Африка. След като се адаптират, носорозите ще обитават обща територия и ще могат да се размножават, поясни П. Рабас, директор на чешкия зоопарк. Общият брой на източните черни носорози в света е около 900, като 90 от тях живеят в 22 зоопарка в Европа, а в Двур Кралове - 16.

2014: Осъдиха бракониер на 77 години затвор за лов на носорози

През 1994 г. загинаха повече от 500 000 души във вътрешния междуетнически конфликт в Руанда, когато бяха унищожени и цели популации от застрашени диви животни, например тази на лъвовете.
БТА