Пингвините не живеят, противно на всеобщото мнение, само в студен климат, като Антарктида. Три вида живеят в тропиците, един живее на север чак до островите Галапагос. На планетата има 17 вида пингвини.

Императорският пингвин е единственият вид, който се размножава в Антарктида през зимата. Малките имат светлосив пух, който не блести като оперението на родителите им, а е вълнен и матов. По този начин те приемат възможно най-голямо количество топлина, която е жизненоважна за тях, понеже все още не могат да регулират телесната си температура.

пингвини
ThinkStock/Getty Images

По-голямата част от тялото на пингвина се поддържа топло от гъстото и изолиращо студа оперение. Тлъстините под кожата подсилват изолацията и заедно мазнини и перушина възпират студа. Оголеният клюн и крака позволяват на топлината да излиза, така че тялото на пингвина поддържа постоянна температура.

Някои артерии в краката на пингвина могат да променят силата на циркулацията на кръвта, в отговор на температурата на крайника. Те подават точно толкова кръв, колкото е необходимо да се задържи стъпалото с няколко градуса над замръзването.


Кралският пингвин е вторият най-голям пингвин след императорския. Среща се в северните части на Антарктида, в Огнена земя, на Фолкландските острови и на други острови в този район с умерен климат.

Кралски пингвин
ThinkStock/Getty Images


И още:

Забранената любов на два пингвина

Пингвините не си изневеряват, защото рядко са заедно

За да не падате на леда, ходете като пингвини (ВИДЕО)

Запознайте се с най-симпатичните терапевти – пингвините Чарли и Прингъл (СНИМКИ/ВИДЕО)


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук