Един милиард рубли за „Евровизия“
Един милиард рубли за „Евровизия“ / netinfo

Русия ще отдели 1 милиард рубли (близо 30 млн. евро) от федералния си бюджет за провеждането на музикалния конкурс „Евровизия“, който ще се проведе в спортния комплекс „Олимпийски“ в Москва през следващата година, предаде РБК, като се позовава на вицепремиера Александър Жуков. Според Жуков, който е и председател на организационния комитет за провеждането на конкурса в руската столица през 2009 г., ще бъдат отделени и средства от бюджета на Москва.

Значителна част от тези средства ще послужат за ремонт и обновление на комплекса, където ще протече събитието. След реконструцията залата се очаква да побира до 25 хиляди зрители.

Русия получи правото на домакинство на конкурса благодарение на победата на Дима Билан, чиято песен Believe, изпълнена заедно с олимпийския шампион Евгений Плюшченко и цигуларя Едвин Мартов спечели най-много гласове на тазгодишното издание на „Евровизия“ през май в Белград.

Градовете Сочи, Екатеринбург, Санкт Петербург и Москва си оспорваха престижното домакинство, но в крайна сметка столицата надделя с решение на премиера Владимир Путин.

Очаква се близо 100 милиона зрители да наблюдават шоуто – близо три пъти по-скъпо от конкурса в сръбската столица, проведен за „скромните“ 9 милиона евро. В Москва песента-победител ще се избира по нова система – с гласовете на публиката и от специално жури, съобщава БГНЕС.