Джордж Буш - най-уважаван от американците
Джордж Буш - най-уважаван от американците / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш е най-уважаваният мъж в САЩ, сочат резултатите от традиционна анкета в Америка. При дамите първа е Хилъри Клинтън.

Подобен списък с най-уважаваните от американците мъже и жени се изготвя от повече от 50 години. Джордж Буш оглавява класацията при мъжете за шеста поредна година. През 2006 година на второ място е Бил Клинтън, на трето – Джими Картър.

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл е класиран на шесто място, а папа Бенедикт ХVІ – на седмо. В първата десятка са още бившият президент на ЮАР Нелсън Мандела и основателят на Майкрософт Бил Гейтс.

При дамите първото място се държи от сенатор Хилъри Клинтън. Тя е следвана от телевизионната водеща Опра Уинфри, държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и първата дама Лора Буш. В десятката са още Маргарет Тачър, Анджелина Джоли, Мадлин Олбрайт.

Рекордьор по степен на уважение сред мъжете е покойният президент на САЩ Роналд Рейгън. Той е бил 31 пъти в първата десятка на класацията. При жените рекордьорът е британската кралица Елизабет II. Тя е попадала в класацията 40 пъти.