Движението е живот
Движението е живот / снимкa: Sofia Photo Agency

Проучване на университета Станфорд показва, че физическите упражнения са много полезни за възрастните хора. Резултатите показват, че те живеят по-дълго от връстниците им, които нямат физическо натоварване.

Група от над 300 души, на възраст над 50 години, участва в изследването на калифорнийския университет. Те са наблюдавани от 1984 г. Средната възрастова граница е била 58 години и повечето от тях са участвали в изследването близо 10 години. Днес те са на 70-80 години и са сравнени с контролна група, която не е тичала редовно. "Изследването показа, че сред онези, които редовно са тичали има много малък брой смъртни случаи в сравнение с групата, която не е тичала и която с времето се е увеличила. До края на изследването при тези, които са имали физическо натоварване смъртните случаи са наполовина", казва доктор Илайз Чакраварти.

"Физическите упражнения са за всички. Може да проверите списъка с болежките, нещата които ви убиват, мъчат и ви костват много и ще видите, че отговорът на всичко е физическото натоварване", смята доктор Уолтър Борс.

Джойс Хана, която е специализирала за здравословното развитие в Станфорд казва, че с възрастта на хората им става все по-трудно да правят упражнения и това им вреди. "Много е трудно да накарате хората, които не са правили упражнения през 20, 30 или 40-те си години, че трябва да имат силна воля и убеждение, че това нещо е добре за тях", подчертава Хана. Специалистите казват, че възрастните хора трябва да започнат с по-лека програма на упражнения и същевременно да я продължат със своя стил на живот, съобщи БГНЕС.