/ Thinkstock/Getty Images
Недохранване или лошо хранене - все повече бедни страни се сблъскват едновременно и с едното, и с другото, се казва в доклад на Световната здравна организация, цитиран от Франс прес.

Това двойно бреме на недохранването тежи върху над една трета от страните с ниски доходи - 48 от 126 страни, се отбелязва в доклада, който е публикуван в сп. "Лансет". Констатациите са отчасти повлияни от друг доклад, публикуван през октомври от УНИЦЕФ и свързан единствено с детското здраве.

"Сблъскваме се с нова реалност в храненето. Вече не е уместно бедните страни да се свързват с недохранване, а богатите - със затлъстяване", отбеляза един от авторите на доклада Франческо Бранка.

Тази промяна е свързана с бърз преход в храненето във въпросните страни, докато една част от жителите им все още нямат достъп до нужния им брой калории, а други жители нямат подобни проблеми, но храненето им е лошо.

Преходът е толкова бърз, че един и същ човек може да се сблъска с двата проблема през живота си, а това увеличава негативния ефект върху здравето му, свързан по-специално с увеличен риск от сърдечносъдови болести.

Според данни в доклада, 2,3 милиарда деца и възрастни са с наднормено тегло или затлъстели, а над 150 милиона деца са със свързан с храненето им забавен растеж. Освен това лошото хранене е отговорно за 22 процента от смъртните случаи сред възрастните хора в света.

"Всички форми на лошо хранене имат нещо общо - свързани са със системи за хранене, които не успяват да осигурят здравословна храна на достъпна цена", поясни Бранка.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук