/ Guliver/Getty Images
Две статуетки "Оскар", присъдени за най-добър филм, ще бъдат предложени на търг в Лос Анджелис през декември, съобщи Асошиейтед прес.
 
Предварителната оценка на статуетката "Оскар" за най-добър филм на "Бунтът на Баунти" с Марлон Брандо от 1936 г. е от 200 000 до 300 000 долара. Тя се предлага за продан от наследниците на спечелилия я продуцент Ървинг Талбърг.

Най-странните номинации и призьори на наградите „Оскар“
 
Статуетката "Оскар", присъдена на филма "Джентълменско споразумение" с Грегъри Пек от 1947 г., е оценена от 150 000 долара до 200 000 долара. Продавачът е пожелал да остане анонимен.

оскари статуетка
Gulliver/Getty Images

На търга на аукционна къща "Профайлс ин хистъри" ще бъде предложен също "Оскар"-ът на Ханс Дриър за операторско майсторство, спечелен за "Булевардът на залеза" от 1950 г., както и наградата "Златен глобус" на Глория Суонсън за най-добра актриса от същия филм.
 
Статуетки "Оскар" се предлагат на търг изключително рядко, защото от 1951 г. лауреатите се ангажират те и наследниците им да предлагат за продажба наградите си първо на Американската академията за кинематографично изкуство и наука за 1 долар. Когато по-стари статуетки се появят на пазара, достигат много висока цена.

Най-знаковите събития в историята на наградите Оскар (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Майкъл Джексън купи статуетката "Оскар", спечелена от Дейвид Селзникс за "Отнесени от вихъра", за рекордните 1,5 милиона долара през 1999 г. През 2011 г. "Оскар"-ът на Орсън Уелс за "Гражданинът Кейн" беше продаден за 861 542 долара. През 2014 г. "Оскар"-ът за най-добър актьор на Джеймс Кагни от 1942 г. беше изтеглен от търга, защото не беше достигната минималната цена от 800 000 долара.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук