Дядо Коледа лети с 5800 км/сек.
Дядо Коледа лети с 5800 км/сек. / снимкa: БГНЕС

Периодът на коледните и новогодишните празници понякога е стресиращ за хората, но не колкото за самия Дядо Коледа - според шведски учени за да зарадва всички деца по света, той трябва да се движи със скорост 5 800 км/сек. със своята шейна.

При това шведското изследване е напълно сериозно и детайлно. В нощта на 24 срещу 25 декември Дядо Коледа трябва да посети 2,5 милиарда деца, ако се приеме, че всички деца по света независимо от религията си, получават подарък. Това обяснява Андерс Ларсън от инженерната консултантска компания Sweco, цитиран от БГНЕС.

Традицията изисква Дядо Коледа да живее на Северния полюс, но няколко северни града си оспорват честта за официалното му местоживеене. Сред тях е финландският Рованиеми - главен град на област Лапландия.

Според изчисленията на специалистите от Sweco само ако живее и тръгва от Киргизстан, Дядо Коледа ще може да осъществи всичките си придвижвания по оптимален начин, като губи минимално време за пътуване. Той разполага с 34 микросекунди за всяко спиране, т. е. "да се спусне през комина, да сложи пакетите с подаръците и да си тръгне бързо с шейната".

Според друго изследване, публикувано в интернет, впрягът на Дядо Коледа, натоварен с тонове подаръци и движещ се със свръхзвукова скорост, ще се самозапали и ще се самоунищожи за 4,26 хилядни от секундата заради съпротивлението на въздуха.