Дни до началото на София филм фест
Дни до началото на София филм фест / снимкa: БГНЕС

90 игрални, 40 документални и 60 късометражни филма ще бъдат показани по време на 13-тото издание на София филм фест. Кино маратонът започва на 5 март. Тогава в зала 1 на Националния дворец на културата ще бъде премиерата на дългоочаквания филм на Георги Дюлгеров "Козелът". В основата му е едноименната новела на Йордан Радичков, а главната роля е поверена на Иван Бърнев. Не по-малко внимание екипът отделя и на едни други "актьори" - козелът Бозо и козелът Чарли. Във филма е сниман предимно Бозо, а Чарли е ползван за "дубльор" за "по-екшън" сцените. Животните са от рядката порода черна калоферска коза и са специално обучени за снимките.

 

Три филма, които само преди дни получиха "Оскар", също са част от програмата на София филм фест. На 6 март в зала 1 на НДК е премиерата на "Милк" на Гус Ван Сант. Лентата разказва за живота на Харви Милк – първият американски политик гей. За тази си роля Шон Пен получи наградата на Американската киноакадемия. "Милк" взе и "Оскар" за оригинален сценарий.

 

На 10 март в зала 1 на НДК ще има по-особена прожекция на "Беднякът милионер" на Дани Бойл – големият победител на тазгодишните Оскари (осем броя). Преди началото й Ники Кънчев ще направи специално минииздание на "Стани богат". Това е любимата телевизионна игра на главния герой във филма на Бойл.

 

"Четецът", за ролята си, в който Кейт Уинслет взе "Оскар", ще бъде показан на 14 март в кино "Люмиер".

 

Ето и трима важни гости, които ще дойдат в София специално за фестивала. Тук ще е британският актьор и сценарист Майкъл Пейлин, който ще получи наградата на Столична община за цялостен принос към киното и телевизията. За втори път ще ни посети Вим Вендерс, за да представи най-новия си филм "Снимки в Палермо". Именно с него ще бъде закрит фестивалът на 15 март. В столицата от Лос Анджелис ще пристигне и Момчил Карамитев – син на Апостол Карамитев. В САЩ той има прекрасна актьорска кариера.

 

Пълната програма на София филм фест можете да откриете на адрес http://www.cinema.bg/sff/. Билетите вече са в продажба, най-лесно е да си купите от Билетния център на НДК. Има ги и онлайн на eventim.bg и ticketplus.bg. Цените са 6 и 8 лева.