Беднякът милионер на Дани Бойл с 8 Оскара
Беднякът милионер на Дани Бойл с 8 Оскара / снимка: БГНЕС

Осем награди "Оскар" спечели филмът на Дани Бойл "Беднякът милионер". Резултатът е изключително добър като се има предвид фактът, че лентата беше с общо десет номинации. Най-престижните отличия в света на киното бяха раздадени тази нощ на церемония в "Кодак Тийтър" в Лос Анджелис. Кейт Уинслет получи първия "Оскар" в кариерата си, а австралиецът Хийт Леджър беше отличен посмъртно за ролята на Жокера в "Черният рицар".

"Беднякът милионер" на Дани Бойл с 8 Оскара
netinfo
 

Филмът на Дани Бойл "Беднякът милионер" спечели в едни от най-важните категории – за адаптиран сценарий, режисура, най-добър филм. В лентата, снимана в Мумбай, в която участват предимно индийски актьори, се разказва за бедно момче, което решава да участва в индийската версия на "Стани богат". Нискобюджетният проект на Дани Бойл взе в началото на годината и четири награди "Златен глобус". Другите му Оскари са за операторско майсторство, монтаж на звукови ефекти, монтаж, оригинална музика, песен.

 

Смятаният за фаворит "Странният случай с Бенджамин Бътън", който имаше 13

"Беднякът милионер" на Дани Бойл с 8 Оскара
netinfo
номинации, остана едва с три награди – за сценография, грим и визуални ефекти.

 

Първият "Оскар" в кариерата си получи Кейт Уинслет – той е за участието й във филма "Четецът". Досега актрисата е била номинирана пет пъти за отличието. Уинслет беше сред най-развълнуваните на церемонията.

 

При мъжете големият победител се казва Шон Пен, въпреки че мнозина предричаха наградата да отиде при Мики Рурк. Пен взе "Оскар" за ролята на Харви Милк – първият американски политик-гей. Филмът "Милк" получи и още една награда – за оригинален сценарий. 

 

Първата испанска в историята, която получи "Оскар", се казва Пенолопе Крус. Тя спечели за поддържаща женска роля за "Вики Кристина Барселона".

 

На церемонията посмъртно беше награден, в категорията поддържаща мъжка роля, австралиецът Хийт Леджър. Той почина внезапно преди малко повече от година. Оскарът получиха неговият баща, майка му и сестра му.

 

Българската следа тази година откриваме в анимацията "Wall-E", която получи

"Беднякът милионер" на Дани Бойл с 8 Оскара
netinfo
"Оскар" за най-добра анимация. Антони Христов е името на нашия човек, работил по филмчето на "Пиксар". Христов е бил част от екипа и на "Търсенето на Немо", "Феноменалните", "Колите".

 

Тазгодишната церемония по раздаването на наградите "Оскар" беше една от най-хубавите в последните години. Дебютът на Хю Джакман като водещ със сигурност ще се запомни, сценографията на шоуто беше впечатляваща, изключително различен беше и начинът на представяне на номинациите в отделните категории.

 

На червения килим и тази година преобладаваха червените рокли / Хайди Клум, Ейми Адамс /, макар те да бяха по-актуални през 2008 година, както и черните / Анджелина Джоли /. Сред най-добре облечените дами бяха 24-годишната Фрида Пинто / "Беднякът милионер" /, която беше заложила на синя рокля на Джон Галиано, и Кейт Уинслет – в рокля сиво и черно на Стефано Пилати от ателието на Ив Сен Лоран.

 

В класацията на най-лошо облечените актриси влиза носителката на "Оскар" Тилда Суинтън, която тази година беше избрала комбинацията от черна пола и бежова блуза.

 

Най-оригинален сред мъжете беше Мики Рурк, който се разхождаше по червения килим в бял костюм.