Кожен експерт дава насоки как да "преборим" упоритото акне. Тя е Дия Айоделе - автор на книга за грижа за кожата.

Шест начина за запазване на младостта и блясъка на лицето

yes Рационализирайте рутинната си грижа за кожата

„Повечето хора използват твърде много продукти“
, казва Айоделе. „Когато премахнете някои от тях, имате шанса да видите какво всъщност работи за вас. Не забравяйте, че е по-трудно да се лекуват всякакви дерматологични проблеми, ако кожата е увредена.

vista adore Не забравяйте да балансирате активните вещества с успокояващи съставки

При човек с чувствителна кожа задължително трябва да се използва козметика с успокояващи съставки. От съществено значение е "да се отнасяте любезно към кожата по всяко време“, казва Айоделе. „Постоянната употреба на активни вещества – която понякога може да е необходима за лечение на акне – може да причини допълнително възпаление. Трябва да сте сигурни, че вечерните продукти са запечатани с успокояващи, овлажняващи такива“, пише VOGUE.

yes Ежемесечно посещение при козметик/процедури

„Редовните процедури за лице, които включват химически пилинг и лазери, могат да помогнат за по-добря вид на кожата“, съветва тя. „Ще започнете да виждате резултати след около шест до 12 месеца." Понякога обаче може да се наложи по-интензивна медицинска намеса. „В тези случаи дерматолог ще може да ви предпише лечение".

vista study Приемете, че няма бързо решение или магически крем

„Всеки е различен и акнето може да бъде предизвикано от начина ви на живот, генетиката и/или околната среда“, обяснява Айоделе. „Дори и да полагате всякакви грижа за кожата, може да отнеме известно време, за да видите резултатите, особено ако сте в края на двадесетте или по-възрастни, когато цикълът на кожата ви се е забавил.“ Знам, че може да е разочароващо да го чуете, но се придържайте към лечението си – последователността е от изключително значение – и не ставайте жертва на някой, който ви обещава решение за една нощ, което може да причини повече вреда, отколкото полза в дългосрочен план. 

heart Всички продукти, които дерматоложката препоръчва за лечение на акне

"Салициловата киселина и бензоил пероксидът са златния стандарт, когато става въпрос за справяне с акне и петна и петна. Те могат да проникнат дълбоко в порите, помагайки за отпушване на кожата“, казва Айоделе. Ексфолирането също е от ключово значение. „Искате да можете да се отървете от старите кожни клетки, разположени на повърхността на кожата. Опитайте продукти, които съдържат млечна или бадемова киселина, която е по-нежна от гликоловата киселина. Междувременно ретинолът може да помогне за контролиране на нивото на мазнина в кожата и също така да помогне за ускоряване на процеса на деконгестия. Когато се занимавате конкретно с хиперпигментация, най-добрият избор са съставките, инхибиращи тирозиназата. „Алфа арбутин, екстракт от женско биле, транексамова киселина, глутатион, коджикова киселина, резорцинол – това са всички съставки, които бих искал да включа в грижата за кожата на моите клиенти.“