Демони, призраци, вампири... Хелоуин
Демони, призраци, вампири... Хелоуин / снимки: Reuters
Готови ли сте за Хелоуин?
46530
Готови ли сте за Хелоуин?
Готови ли сте за Хелоуин?
Готови ли сте за Хелоуин?
Готови ли сте за Хелоуин?
  • Готови ли сте за Хелоуин?
  • Готови ли сте за Хелоуин?
  • Готови ли сте за Хелоуин?
  • Готови ли сте за Хелоуин?

На 31 октомври САЩ, а и повечето англоговорящи страни честват празника на Вси светии - Хелоуин. В последната нощ на октомври по традиция се обличат страшни костюми, правят се тиквени фенери, гледат се филми на ужасите, а на децата се раздават лакомства в особено големи количества. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание.

Партитата и костюмите всяка година са вдъхновени както от актуални събития, така и от популярни герои и музиканти. Освен традиционните костюми на призраци, чудовища и вещици, популярни са и дрехите на принцеси, нинджи и супергерои. Дълбаните тикви, разбира се, също заемат традиционното си място на празника. Съвсем наскоро дори президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел получиха десетина тикви от търговец във Вирджиния, за да украсят Белия дом преди празника.

Тази година Хелоуин е вдъхновен най-вече от вампирската мания, която завладя света напоследък. За това, разбира се, особено много допринесоха хитовите Здрач, Дневниците на вампира, Истинска кръв. Потвърждение за това е и масовото присъствие на вампирските костюми на пазара. Такива могат да се открият и в България, където празникът придобива все по-голяма популярност, а все повече интернет сайтове и магазини предлагат и тук цветна палитра от карнавални костюми.

Демони призраци вампири Хелоуин
netinfo

А иначе празникът произхожда от древните келти, които празнували своята Нова година -Хелоуин (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

Демони призраци вампири Хелоуин
netinfo

В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като дни на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите.

В Англия пък някои от традициите започват да се провеждат на 5 ноември, в памет на известния английски заговорник Гай Фокс, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. А присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година.

В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.