Оскар за най-добър режисьор грабна Деймиън Шазел за La La Land
Оскар за най-добър режисьор грабна Деймиън Шазел за La La Land / Guliver/Getty Images
Деймиън Шазел, който е на 32 години, спечели Оскар за най-добър режисьор за филма "La La Land", предадоха световните информационни агенции.

Американският кинотворец е най-младият носител на златната статуетка на Академията в тази категория. Това е първият Оскар за Шазел, който беше сред фаворитите на 89-ата церемония, след като спечели награда Златен глобус и наградата на Гилдията на режисьорите.

"Това е филм за любовта, затова тази награда посвещавам на своята любима, която е тук в залата - Оливия", каза Шазел след получаването на златната статуетка за режисура.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте в галерията тук
Романтичният мюзикъл на младия американски режисьор Деймиън Шазел с канадския актьор Райън Гослинг и американската актриса Ема Стоун вече завоюва престижната американска награда Златен глобус във всички седем категории, за които беше предложен.

Големите победители, които си тръгнаха с Оскар

Лентата бе удостоена с четири награди от Британската академия за кино и телевизионни изкуства БАФТА, с приза на Гилдията на режисьорите на САЩ /за достижение в киното/, на Гилдията на киноактьорите за най-добра женска роля за Eма Стоун и на Кинофестивала във Венеция (купа "Волпи" за най-добра актриса на Ема Стоун).

Работата над "La La Land" донесе на Шазел два Златни глобуса - за режисура и сценарий.

Светът на киното е "La La Land"... отново (СНИМКИ)

Деймиън Шазел има и предишна номинация за Оскар за сценария на филма "Камшичен удар". Лентата разказва за млад джазов барабанист. Успехът й помогна на Шазел да намери продуценти за "La La Land".

Шазел е бил джазов барабанист в гимназията, след което се е насочил към киноспециалност в Харвардския университет.
БТА