/ iStock/Getty Images
Американската компания „Boston Dynamics“ пусна в продажба високомобилния робот Спот, движещ се на четири механични „лапи“, заради което наподобява куче.

Робот мери температура, пръска с дезинфектант и дава съвети за социална дистанция (СНИМКИ)

Цената на робота е 74 500 долара, но засега само компании в САЩ могат да го купят. За клиенти от други страни по света е възможно само да наемат робота. Компанията предлага и различни аксесоари, които разширяват възможностите на Спот, и допълнителен софтуер, включително за дистанционно управление, като базовата конфигурация предвижда предварително програмиране на маршрута. Робо-кучетата могат да се движат по неравни и наклонени повърхности, но стълбите са проблем за машината.
 

Стандартната батерия осигурява работа на Спот за час и половина, а скоростта му е около 5 км/ч.

Куче робот пасе овце в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Въпреки че роботът наистина прилича на куче със своя силует и начин на придвижване, а също така носи типичното за куче име Спот, той е предназначен преди всичко не да бъде придружител на човек, а да решава проблеми в производството. Засега роботът се използва предимно за дистанционно наблюдение на автоматизирани процеси и оборудване в цехове и на платформи за производство на нефт и газ.
 

Компактният робот с камера може да проникне там, където е трудно или опасно за човек. Четирите "лапи" осигуряват значително голяма мобилност на роботите, а полезният товар на Спот, който може да достигне до 14 кг, е по-голям отколкото при повечето летящи дронове.В „Boston Dynamics“ твърдят, че възможностите на техните машини са много по-широки. При условия на коронавирус той може да се използва за дезинфекция, организация на взаимодействие с пациенти и ако инсталирате дисплей върху него, той дори може да "общува" с пациенти, използвайки отдалечен оператор. В Сингапур такива роботи вече са използвани, за да предупреждават жителите на града за необходимостта от поддържане на социална дистанция. Американската полиция проучва възможността Спот да бъде използван за проучване на минирани обекти и тяхното обезвреждане.
БГНЕС