/ /iStock

Травмите на коляното са доста чести. Хората често забравят важната роля, която играят коленете им в мобилността и ежедневието - докато не възникнат проблеми. Въпреки че смяната на колянна става може значително да помогне на хора, които имат сериозни проблеми с мобилността, би било хубаво да се избегне необходимостта от голяма операция. Добрата новина е, че има много начини да предотвратите наранявания и да поддържате коленете си здрави. HuffPost разговаря с лекари и те споделиха ценни съвети какво да не правим, за да избегнем неприятни последствия в бъдеще.

chess queenНе започвайте упражнения с висока интензивност след дълъг период на бездействие

„Една от грешките, които хората правят, е прекалено бързото скачане към упражнения и преминаването от нула до 100“, казва д-р Ерик Гросман, ортопедичен хирург в NYU Langone Health. Според него, когато човек тепърва започва да спортува, той все още не е развил своята толерантност към стреса, така че опитите да се направи твърде много може да доведе до нараняване. Той препоръчва постепенно преминаване към по-интензивни тренировки. Например, ако искате да започнете да бягате, започнете с бавни, кратки бягания върху меки повърхности, вместо веднага да се опитвате да пробягате полумаратон върху бетон.

iStock/Getty Images

chess queenНе пренебрегвайте болката

Болката е вашето тяло, което ви казва, че нещо не е наред. Ако пренебрегнете болката или просто мислите, че можете да тренирате при нараняване, има вероятност да продължите да страдате от дискомфорт.

Като подценяване болката, ще влошите текущото си нараняване и също ще се изложите на риск от бъдещи наранявания“, обяснява Даниел Милър, ортопедичен хирург в Orlando Health Orthopedic Institute. Нормално е коляното ви да е леко възпалено или болезнено след тренировка, но внезапна остра болка, подуване или скованост може да е признак за нещо по-сериозно. Д-р Струан Коулман, ортопедичен хирург в болницата за специална хирургия в Ню Йорк и съосновател на Motive Health, отбелязва, че болката в коляното може да бъде резултат от нараняване на една от структурите вътре в коляното, като например разкъсване нараняване на менискус или лигамент. Това също може да е знак, че хрущялът е претоварен и започва да се износва, което води до ранен артрит.

chess queenНе пропускайте загрявката

Преди да започнете тренировка или спорт, е много важно да отделите време, за да загреете правилно тялото си чрез стречинг и леки упражнения. Това ще подготви по-добре вашите мускули и стави за стрес и ще получите максимална полза от упражненията. „Динамичното разтягане и загряване преди тренировка насърчава притока на кръв към мускулите и намалява риска от нараняване на коляното“, казва д-р Шон Антъни, асоцииран директор по спортна медицина в Mount Sinai Health System и Mount Sinai West Orthopedic Center. Това може да са разкършване на тялото, скачане или бягане на място, подчерта специалистът.

iStock/Getty Images

chess queenСледете диетата си

„Здравословната диета, богата на антиоксиданти и витамини, насърчава здрави стави. Поддържането на здравословно телесно тегло също намалява стреса върху коленните стави, което може да увеличи болката от наранявания на коляното и остеоартрит“, казва д-р Антъни. В допълнение към потенциалното намаляване на стреса върху вашите стави, яденето на питателни храни може също да увеличи продължителността на живота ви и да помогне на тялото ви да се справи с други здравословни проблеми.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС