/ БГНЕС
Филмът "Черната пантера" (Black Panther) остава начело на финансовата кинокласация в Северна Америка за пета поредна седмица, удържайки на влизането на младата Лара Крофт и приключенската легенда "Томб райдър". Новият прочит на историята удари директно второто място, според данните на специализираната компания "Ексибитър рилейшънс".

"Черната пантера" е филм за приключенията на първия чернокож супергерой във Вселената на Марвел. Той става първият след "Аватар" през 2009 г., който държи най-високото стъпало на доларовата класация в продължение на пет седмици. Тази седмица с новите 27 млн. долара, той прави 605,4 млн. долара.

Най-запомнящите се злодеи на „Марвел“ (СНИМКИ)

Филмът, който разбива всички рекорди, е режисиран от Райън Куглър ("Крийд“ и "Fruitvale Station"), самият той чернокож режисьор. В лентата участват чернокожите актьори сред най-популярните в Холивуд Чадуик Бозман, носителката на „Оскар" Лупита Ньонго, Анджела Басет, Форест Уитъкър и Даниел Калуя.

Коя е младата Лара Крофт в „Tomb Raider: Първа мисия“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Носителката на Оскар Алисия Викандер този път е в ролята на иконата на екшъна Лара Крофт. Филмът "Tomb Raider: Първа мисия“ е на втора позиция. Бунтовната авантюристка е очаквана отдавна на екрана. Героинята се връща в изцяло ново приключение, в което младата Крофт се превръща в легендата Tomb Raider. Второто място в случая е осигурено от зрителите с 23,5 млн. долара приходи.

Любопитно е третото място, на което се качи директно един филм със сравнително нисък бюджет (7 млн. долара). Американската драма I Can Only Imagine се върти около въпросите на вярата и проследява приключенията на християнска рок група. Филмът вече прибра 17 млн. долара.
БГНЕС