Софтуерът ЧатДжиПиТи (ChatGPT), обучен да напише есе по философия, се е справил задоволително (с тройка - бел.ред.) с тема за бакалавърска степен във Франция, предаде Франс прес.

Това показва експеримент, направен в Париж от Училището за технологии и бизнес. 

Темата, върху която технологията за писане с изкуствен интелект премери сили с философа Рафаел Ентовен, беше "Въпрос на разум ли е щастието?"

Чатботът ЧатДжиПиТи получи получи 11 от 20 точки, а Ентовен - 20 от 20.
Оценките бяха дадени от преподавателката по философия и писателка Елиет Абекасис и гимназиален учител, известен в ТикТок с псевдонима Сериен Мислител (Serial Thinker).

Въпреки че са оценявали двете теми "на сляпо", по думите на Абекасис още от първите думи е станало ясно коя от кого е написана. 

Лев Френкел, който се крие зад псевдонима Сериен Мислител, отбелязва, че в своето есе софтуерът често използва дълги, безсъдържателни изречения, в които не се разбират аргументите, както и цитати в опит да "блесне". По думите му това не е "никаква философия", а в позоваването на авторите са допуснати грешки. 

Организаторите на експеримента са задали въпроса така, че софтуерът да следва класическия формат на есето. На чатботът са предложени и автори, на които да се позовава. 

Изкуственият интелект е използвал неясни и кратки препратки към Аристотел, Кант, Фройд, Ницше и Камю. В есето му се наблюдава известна стилистична дързост, но тъй като е обучен да няма мнение, той изобщо не се занимава с проблематиката.
Заключението му гласи: "Няма универсален отговор, но има безброй пътища към щастието. Щастието може да бъде въпрос на разум... и много повече".

Според Рафаел Ентовен философите са сред професионалистите, които е най-малко вероятно да бъдат заменени от изкуствен интелект. 

"Преподаването на философия не е застрашено. Обзалагам се, че бихме могли да дадем на Чат ДжиПиТи цяла книга с препоръки, без да правим от него философ", казва Ентовен.

В своето есе, написано за час и половина, философът стига до заключението за "неотложността и интереса да се мисли за самия разум и неговата дейност като за щастие". 

Технически сложните системи с изкуствен интелект очароват толкова, колкото и будят тревоги. 

Учени: Изкуственият интелект е опасен колкото ядрена война
       
Широката публика откри огромния им потенциал в края на миналата година с пускането на чатбота ЧатДжиПиТи на калифорнийската компания "Оупън Ей Ай" (OpenAI), способен да пише есета, стихотворения или да прави преводи за няколко секунди.
Елена Христова/БТА