Бриджит Бардо също заплаши да поиска руско гражданство
Бриджит Бардо също заплаши да поиска руско гражданство / снимка: БГНЕС, архив

Бившата френска актриса Бриджит Бардо заплаши да поиска руско гражданство, за да спаси два слона от евтаназия, съобщава френският в. "Фигаро".

Административният съд в Лион потвърди на 21 декември решение на местните власти, което осъжда двата 42-годишни слона Непал и Бейби, болни от туберкулоза. Те са собственост на цирк Пинде, но са дадени на заем на зоологическата градина в Лион.

Въпреки вълнението, което това решение предизвика сред защитниците на животните, а директорът на цирк Пинде Жилбер Еделстейн стигна до там, че поиска "президентско помилване", съдът потвърди решението, позовавайки се на риска от разпространяване на заболяването сред хората, предава БГНЕС.

В кратко комюнике Брижит Бардо, която се бори от десетилетия за каузата на животните, съжалява, че предложенията на фондацията й за спасяването на Бейби и Непал не са били взети предвид.

"Ако властимащите имат мерзостта и безсрамието да убият двата слона, реших да поискам руско гражданство, за да избягам от тази страна, която вече се превърна в гробище за животни", пише Бардо.

Ако осъществи намерението си, бившата актриса, която беше лицето на френското кино през 50-те и 60-те години на миналия век, ще се присъедини към Жерар Депардийо, на когото руският президент Владимир Путин предостави руско гражданство, за да се спаси от френските данъчни власти.