/ iStock/Getty Images
Американски молекулярни биолози установиха, че едно от летливите вещества в зеления чай е способно да унищожи раковите клетки, съобщава сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Тази субстанция ги кара да произвеждат молекули на белтъка р53, отговарящи за проверката на целостта на генома. По думите на ръководителя на изследването проф. Ван Чунюй от Политехническия институт Ранселар веществото ЕGCG се явява като един от главните антиоксиданти, присъстващи в зеления чай. 

"Установихме, че това летливо съединение може да взаимодейства с белтъка р53, който се явява главният геномен страж на организма, изтъква ученият. Това откритие ще ни разкрие пътя към създаването на ново противораково лекарство и обяснява защо зеленият чай е полезен за хора с ракови образувания".

Зеленият чай е истинска съкровищница за тялото

Веществото EGCG е от класа на катехините и присъства както в листата на зеления чай, така и в други растителни хранителни продукти. То е мощен антиоксидант, способен да потиска възпаленията в организма на човека и на животните.

Експериментирайки с култури от ракови и здрави клетки американските молекулярни биолози установили, че молекулите на EGCG активно се съединяват с р53. Изучавайки подробно това взаимодействие учените установили активизация на белтъка и унищожаването на раковите клетки.

"Установихме, че молекулите на летливото вещество EGCG могат да се свързват с белтъка р53 в онази точка, към която се присъединява белтъкът MDM2, който отговаря за разрушаването на неговите молекули. В този процес концентрацията на р53 в раковите клетки расте, което му позволява да стартира програмата за самоунищожение вътре в самите тях",поясни професорът.

Зеленият чай и кафето намаляват смъртността при диабетиците

Откриването на това свойство на EGCG ще позволи използването на този компонент от зеления чай за създаването на нови видове противоракови лекарства. Подобни медикаменти ще могат да въздействат и на най устойчивите тумори, в които активността на белтъка p53 e максимално потисната.
БТА