/ iStock/Getty Images
Японски учени са установили, че ежедневната честа консумация на зелен чай и кафе намалява риска от смърт при хора с диабет тип 2 с 63%. Изследването е публикувано в научното издание „BMJ Open Diabetes Research & Care”.

Различни публикувани проучвания показват, че редовната консумация на зелен чай и кафе е полезна за здравето поради различните биоактивни съединения, съдържащи се в тези напитки.

Учени, ръководени от Юджи Коморита от университета в Кюшу, са проследили как консумацията на зелен чай и кафе, както индивидуално, така и колективно, корелира с риска от смърт от всякакви причини при участниците в ретроспективно проучване, осъществено с помощта на „Регистъра на диабетиците” във Фукуока. Целта на този проект е да се оцени въздействието на избора на лекарства и начина на живот върху смъртността на пациентите с диабет тип 2.
В експеримента са участвали 4923 японци – 2790 мъже и 2133 жени, на средна възраст 66 години, които са били диагностицирани с диабет тип 2 преди поне пет години.

В началото на проучването участниците са попълнили въпросник с 58 точки, в който предоставят информация за начина си на живот. Те са отговорили на въпроси, свързани с фактори като редовни физически упражнения, тютюнопушене, консумация на алкохол и брой часове сън.
БГНЕС