В Обединеното кралство кучето Вив, помагащо на глухи и хора с увреден слух, спаси живота на собственика си, като извика съседка за помощ, съобщава "Метро".

60-годишният Стивън Дък от Дарлингтън разхождал кучето в парка и седнал на една пейка, когато изведнъж се почувствал зле. Когато изгубил съзнание и паднал на земята, Вив веднага се опитала да потърси помощ от минувачите, въпреки че не било обучена на правилно поведение в критични ситуации. По пътя срещнала съседката на собственика на име Ели. „Връщах се от работа, когато видях Вив да тича неспокойно по улицата. То дойде до мен и излая. Последвах го и то му доведе до мястото, където лежеше Стивън”, разказва жената. Тя изтичала при друг съсед за помощ. Когато се върнали при Дък, Вив седяла в краката му. Съседите повикали линейка, а след това се обадили на съпругата на мъжа, като намерили телефонния й номер на нашийника на кучето.

Пострадалият бил откаран по спешност в болница, където му била оказана необходимата помощ. Мъжът се отървал с натъртвания и скоро бил изпратен у дома.

„Вив е куче за глухи, то не е обучено да помага и в случаи на припадъци. Тя можеше да се върне у дома или да избяга, но остана с мен и се обади на хората. Това говори за нашата тясна връзка “, сподели собственикът.

Стивън си взел кучето през 2022 г. заради увреждане на слуха. Той е бил принуден да напусне работа, дълго време се е чувствал депресиран и не е искал да напуска къщата. С появата на Вив обаче животът му се променил. „Знам, че мога да разчитам на нея, ако някой влезе в къщата или пожарната аларма се включи. Освен това е важно да имам повод да се разхождам с нея“, казва той.
БГНЕС