жена с бяла коса
жена с бяла коса / iStock/Getty Images
Твърди се, че косата на Мария Антоанета побеляла в нощта, преди да бъде обезглавена по време на Френската революция, докато косата на редица министър-председатели посивява по-рано вследствие на свързаното с работата им напрежение. Експерименти с мишки показаха, че косата ни действително посивява в резултат на стрес, пише в. "Мирър".

Предишни проучвания навеждаха на мисълта, че този феномен се дължи на свръхреакция на имунната система, но авторите на новото изследване увериха, че причината е друга.

"Искахме да разберем как стресът води до промени в различни тъкани. Бяхме любипитни дали стресът действително води до посивяване на косата", заяви експертката на регенеративна биология Сю Ячиех от Харвардския университет.

бяла коса
iStock/Getty Images

Косата на жените започва да посивява на 35-годишна възраст, а тази на мъжете - около 5 години по-рано. В зависимост от гените и здравословното състояние първите сиви косми може да се появят по време обучението в училище или да не се появят, докато човек не прехвърли 50-те.

Цветът е свързан с пигмента меланин. Намаляването или загубата му води съответно до посивяване или побеляване на косата.

Сега било установено, че стресът активира нерви в симпатиковата нервна система. Това на свой ред причинява увреждания на регенериращите пигмента стволови клетки.

"Стресът увеличава нивата на хормона кортизол в организма. Затова мислехме, че кортизолът може да играе роля. Но след като изрязахме надбъбречната жлеза у гризачите, за да не могат да произвеждат подобни на кортизола хормони, козината им продължаваше да посивява под въздействието на стреса", отбеляза Ячиех.

бяла коса
iStock/Getty Images

Учените фокусирали вниманието си върху симпатиковата нервна система, която е отговорна за реакцията към стресово събитие. Симпатиковите нерви имат разклонения във всеки космен фоликул. Стресът кара тези нерви да освободят химикала норепинефрин, който се поема от регенериращи пигмента стволови клетки. Норепинефринът от симпатиковите нерви става причина за прекомерно активиране на стволовите клетки, поясниха учените.

"Смята се, че силният стрес и по-специално реакцията на симпатиковата нервна система към стресово събитие са от полза за оцеляването на животните. В случая обаче стресът изтощава стволовите клетки", каза Бин Чжан от екипа.

"Сега вече знаем, че неврони могат да контролират функциите на стволови клетки. Това може да обясни как те взаимодействат помежду си на клетъчно и молекулярно ниво, свързвайки стреса с посивяването на косата", допълни Айзък Чю от екипа.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА