Берлински колбасари искат да патентоват наденичката „къривурст“
Берлински колбасари искат да патентоват наденичката „къривурст“ / снимка: БГНЕС

Колбасарите в Берлин са внесли искане в Европейската служба по патентите, за да получат изключителни права за производството на „къривурст“ - гарнирана със сос наденична, смятана за един от специалитетите на германската столица.

Целта е да се защити „географски“ кулинарното изобретение, направено през 1949 година от берлинчанката Херта Хойвер. Тя държала денонощна закусвалня в Западен Берлин, превърнала се в институция. Днес мястото е обозначено с официална табела.

Превъзнасян в справочниците и пътеводителите, „къривурст“, представлява наденичка, нарязана на малки парченца, потопени в сос от кетчуп, къри и доматено пюре. Процедурата за патентоването може да отнеме от две до три години и да даде на Берлин изключителното право да продава специалитета, пише вестник „Билд“, цитиран от БГНЕС. Това може да се окаже драма за много германци, защото въпросното „ядене“ се консумира навсякъде в страната.

Почитателите спорят за регионалните му варианти по Интернет. Това е предпочитаното хапване в стола на групата Фолксваген, която според он лайн енциклопедията Уикипедия сервира всяка година по два милиона „къривурст“.