/ Gulliver/Getty Images
Британският уличен художник Банкси е предоставил за продажба на търг три свои картини, постъпленията от които ще отидат за подобряване на болничните помещения в болница във Витлеем на Западния бряг. Това съобщи кореспондентът на ТАСС в аукционната къща „Сотбис”. Търгът ще се проведе на 28 юли под мотото: „От Рембранд до Рихтер“.

Триптихът на Банкси, наречен „Изглед на Средиземно море, 2017“, по предварителна оценка струва между 800 000 и 1,2 милиона лири стерлинги. Картините са в стила на романтичните морски пейзажи от 19 век, с изключение на модерните спасителни жилетки. Както подчертават от аукционната къща, това е ясно препратка към кризата от последните години с бежанци, които загиват при опит да преминат през Средиземно море по всякакъв възможен начин, за да стигнат до Европа.

Преди това трите картини висяха във фоайето на хотела, който Банкси отвори през 2017 г. срещу стената, разделяща Израел и Палестина. Хотелът, наречен The Walled Off Hotel, разполага с 10 стаи, всяка от които е украсена с произведенията на един от най-известните улични художници в света.
БГНЕС