Бандерас иска да е жена, на Фрийман му е добре да си е той
Бандерас иска да е жена, на Фрийман му е добре да си е той / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Световноизвестните актьори Антонио Бандерас и Морган Фрийман, които са у нас вече повече от месец, се срещнаха за първи път с български журналисти. Пресконференцията им беше в Гранд хотел „София", където двете холивудски звезди са отседнали. Бандерас и Фрийман са в България за снимките на филма „Кодът".

Интересът към Антонио Бандерас от страна на българските журналисти беше определено по-голям от този към Морган Фрийман. Обяснението се крие във факта, че чернокожият носител на „Оскар" вече е бил у нас през 2005 година.

Въпросите към Бандерас бяха свързани най-вече с това дали харесва България, какво е видял от нея, какво българско е ял. Актьорът обясни, че почти не е имал време да разгледа София, тъй като снимките на „Кодът" са всеки ден, до много късно през нощта. Колкото до българската кухня – Бандерас сподели, че тя му допада.

Какво предпочита да бъде Бандерас – актьор или режисьор?

Ето отговорът на актьора:

„Предпочитам да съм актьор. Досега съм снимал повече от 70 филма. В амплоато си на режисьор се чувствам все още несигурен. Тези две неща са много различни. Актьорът е интерпретатор, той влиза в някаква роля. Ролята на режисьора обаче е друга. Той е нещо като съавтор. А сега се уча на това. Води ме принципа, че колкото повече пари има в една продукция, толкова по-малко свобода имаш. Затова предпочитам по-голяма свобода и по-малко пари".

Във филма „Кодът" Фрийман и Бандерас изпълняват ролите на крадци на ценни вещи. Чернокожият актьор вече почти е приключил снимките на своите сцени и си заминава още в края на тази седмица. Антонио Бандерас ще остане у нас до 4 декември. После отива в Бразилия, Чили и Аржентина. У дома, в Лос Анджелис, ще си бъде около 15 декември. Коледа ще празнува в Аспен, където той и съпругата му Мелани Грифит имат къща.

На финала – какво всъщност се крие зад заглавието? Мнението на Бандерас и Фрийман кои биха искали да бъдат, ако могат да са някой друг само за един ден. Бандерас е категоричен, че му се иска да е жена. Фрийман иска да бъде себе си, защото, по думите му, и сега си има достатъчно проблеми.