Антонио Бандерас
Антонио Бандерас / снимка: Sofia Photo Agency

Антонио Бандерас е испански актьор, роден в Малага на 10 август 1960 г. През детските си години той има желание да стане футболист, но се отказва, след като на 14-годишна възраст си чупи крака.

В ранните си години той отива в Мадрид, Испания, за да направи опит като актьор в испанското кино. Актьорската си кариера Антонио Бандерас започва с участието си в филмите на Педро Алмодовар — „Laberinto de pasiones“ (1982), „Матадор“, „La Ley del deseo“ (1987), „Жени на ръба на нервна криза“ и „Ела, завържи ме!“.

Впоследствие той се премества в САЩ, за да участва в американски филмови продукции. Първото му участие в холивудски филм е през 1992 г. в „Кралете на мамбото“. Интересно е, че по време на участието си в този филм, той все още не говори английски език. През 1993 г. той участва в отличения с награда „Оскар” филм „Филаделфия“. През следващите години има няколко по-значими участия в холивудски продукции, между които е и главната роля във филма на Робърт Родригез — „Десперадо“.

Една от ролите, с които е най-добре познат на публиката, е превъплъщението му в Зоро във филмите „Маската на Зоро“ (1998) и „Легендата за Зоро“ (2005). Съвместната работа на Антонио Бандерас с Робърт Родригез не приключва с филма „Десперадо”. Бандерас участва също във филмите от трилогията „Деца Шпиони“, както и в третата част на трилогията за Мариачи — „Имало едно време в Мексико“.

През 1996 г. Антонио Бандерас се развежда със своята съпруга Ана Леса след 8-годишен брак. През същата година той сключва брак с актрисата Мелани Грифит.

Източник: Укипедия