Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Астрономи от Австралийския национален университет установиха, че е налице голямо изтичане на водород от Малкия Магеланов облак - галактика джудже, която е спътник на Млечния път заедно с Големия Магеланов облак, съобщи Сайънс алърт.

Разкриха причината за необяснимата смърт на галактики

Загубата на междузвездно вещество допринася за прекратяване на звездообразуването.

Малкият Магеланов облак се намира на 200 хиляди светлинни години от Земята. Диаметърът му е 7 хиляди светлинни години, т.е. над 10 пъти по-малък е от този на Млечния път.

Астрономи откриха невиждана досега галактика без тъмна материя (ВИДЕО)
 
Малкият Магеланов облак е гравитационно свързан с Големия Магеланов облак и е съединен с него посредством възникнал вследствие на приливни сили "мост" от междузвезден газ.

Учени съобщиха за бавната смърт на Вселената
 
В галактиката джудже има много от т.нар. рентгенови двойни звезди - двойни звезди, които са ярки в рентгеновия диапазон на спектъра, и масивни звезди.
Учените наблюдавали Малкия Магеланов облак с помощта на австралийския радиоинтерферометър АСКАП (ASKAP - Australian Square Kilometre Array Pathfinder). Било преценено количеството на напускащия галактиката атомен водород - основната необходима за звездообразуването съставка.

Тъмното минало на „злокобната“ ни галактическа съседка Андромеда
 
Изтичането на студен газ е от централна област, където все още се раждат звезди. Така Малкият Магеланов облак бавно умира вследствие на постепенна загуба на нужната за звездообразуването енергия.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА