/ БГНЕС
Редкият небесен спектакъл - най-дългото за века "кърваво" лунно затъмнение и най-близкото от 15 години отстояние от Земята на намиращия се в опозиция Марс, който очарова милиони хора по света, беше наблюдаван и от астронавти на Международната космическа станция (МКС), пише в. "Дейли експрес".
 
Луната и Марс с вълнуващ спектакъл в небето (СНИМКИ/ВИДЕО)

Германецът Александър Герст, астронавт от Европейската космическа агенция (ЕКА), публикува снимки на "кървавата Луна" и Марс в Twitter. "Частично затъмнена Луна и на фона й нашата съседна планета. Просто вълшебно", гласи туитът на Герст.
 
На Земята свидетели на впечатляващото небесно шоу станаха жители на Австралия, Азия, Африка, Европа и Южна Америка. Северна Америка пропусна гледката, припомня изданието.
 
Небесният спектакъл очарова милиони хора по света (ВИДЕО)

Милиони хора на планетата впериха погледи в нощното небе, за да наблюдават Луната, променящата нюансите си в зависимост от фазата на затъмнението, и "съпътстващия" я необичайно ярък Марс.
 
Редица поклонници на небесните спектакли проследиха шоуто от исторически и природни обекти - храмовете на Посейдон и Аполон в Гърция, Колизеума в Рим, Кремъл в Москва, забележителности в Близкия Изток, пристанището на Сидни, Австралия, Швейцарските Алпи, парка "Ухуру" в Найроби, Кения.
 

[gallery]21639[/gallery]

 

БТА