/ БТА
Египетско-японска експедиция е открила гробница и съкровище от артефакти от различни исторически периоди в некропола Сакара край Кайро, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата. 

БТА

Находката дава безценна информация за развитието на региона, казва ръководителят на японския екип Нозому Каваи. Смята се, че гробницата е от времето на  Втората династия на Древен Египет, която продължава от около 2800 до 2675 г. пр.н.е. Издълбаният в скалите мемориал е образец на уменията на древноегипетските строители. 

Други забележителни открития са погребенията на възрастен човек с цветна маска на лицето и на малко дете. Наред с това учените са намерили останки от погребални церемонии от Късния и Птолемейския период, както и саркофаг от Осемнадесетата династия, съдържащ добре запазен съд от алабастър. 

БТА

Екипът се е натъкнал и на удивителна колекция от амулети, керамични съдове, изписани с йероглифи глинени плочки и две статуи, изобразяващи богинята Изида и детето бог Харпократ. 

Сакара е некропол на древноегипетската столица Мемфис. Комплексът е известен със стъпаловидната пирамида на фараона Джосер, смятана за първата каменна постройка в света.

БТА

Екатерина Антонова, БТА