/ Gulliver/Getty Images
Актрисата и режисьор говори пред британското издание на списанието "Harper's Bazaar", с цел да даде съвет на жените, които се страхуват да не станат жертви на насилие по време на празниците.

Тази година сексуалното и домашно насилието драстично се увеличи поради карантината. Според данни на UN Women, през последната година над 200 милиона жени и момичета са били малтретирани от близки и по-малко от 40% от жените са докладвали за това или са потърсили помощ.

Анджелина Джоли пише книга за човешките права и ще режисира нов филм

Винаги отдадена на ролята си на посланик на добра воля на ООН за каузата на бежанците и жените, Анджелина Джоли говори пред списание "Harper's Bazaar UK", за да коментира тези тревожни цифри.

„Говорете с някого. Опитайте се да намерите съюзници. Поддържайте връзка при спешни случаи. Например можете да съгласувате код с приятел или член на семейството, който да им каже, ако сте изправени пред спешен случай. Започнете да изграждате мрежа и да трупате знания. Тъжно е да се каже, но не можете да предположите, че всички ваши приятели и семейство винаги ще искат да ви вярват и да ви подкрепят. Често помагат непознати. Или други жертви, групи за подкрепа или религиозни групи. Преди всичко бъдете внимателни. Само вие наистина знаете опасността, в която се намирате, и докато не намерите подкрепа отвън, може да се чувствате съвсем сами“, каза тя.

45-годишната звезда продължи да се обръща към всеки, който е свидетел на трудна ситуация: „Ако смятате, че някой, когото познавате, може да бъде уязвим по този начин, опитайте се да останете близо и да присъствате в живота му. Ясно кажете, че сте до нея. Друго нещо, което всички можем да направим, е да се образоваме. Научете за домашното насилие. Разберете как травмата засяга нашето здраве и може да доведе до биологични промени, особено при децата. Приемете тези въпроси сериозно“, казва още в заключение Джоли.
БГНЕС