Анджелина Джоли съумя да се превърне в име в световното кино благодарение на многобройните си филми във всички жанрове. И днес тя продължава да очарова феновете си.

Освен с актьорската си кариера Анджелина е известна и с хуманитарната си работа с ООН.

Анджелина Джоли Войт е родена на 4 юни 1975 година в Лос Анджелес, Калифорния. Баща ѝ е актьорът Джон Войт, а майка ѝ френската актриса Маршелин Бертран, даже и кръсниците на Анджелина са актьори - Жаклин Бисет и Максимилиан Шел.

Тя започва да се занимава с актьорско майсторство от много малка, учи в института на Лий Страсберг, а по-късно посещава и университета в Ню Йорк.

През 90-те става популярна актриса, а ролята, която я превръща в звезда е от 1998-ма във филма "Джиа", който е базиран на историята на трагичния и кратък живот на модела Джиа Мари Каранжи. За тази си роля печели Златен Глобус.

Лошото момиче на Холивуд порасна

Следващата година играе във филма "Луди Години", който и носи наградата за най-добра поддържаща женска роля на академията. През новото хилядолетие продължава да получава разнообразни и интересни роли - играе приключенска роля в "Лара Крофт", във филма "Крадец на животи" е агент на ФБР, малко по-късно е наемен убиец в "Господин и Госпожа Смит", след това е и жена в проблемен брак в "Добрият Пастир".

За следващата си брилянтна роля се превъплащава в Мариан Пърл, бременна вдовица на репортер от Уол Стрийт Джърнал във филма "Могъщо сърце".

Освен с актьорската си кариера Анджелина е известна и с хуманитарната си работа с ООН. Не веднъж влиза в заглавията на медиите, търсейки помощ за бежанците в Камбоджа, Дарфур и Йордания.

През 2005-та получава международната хуманитарна награда на ООН за борбата ѝ за правата на бежанците.

Анджелина Джоли се срещна със сирийски бежанци в Ливан (СНИМКИ)

Но това далеч не означава, че е спряла да ни радва и от екрана. През 2008-ма е един от гласовете в "Кунг Фу Панда", след това отново е убиец в "Неуловим", появява се и във филма на Клинт Иѝстууд - "Подмяната".

Анджелина Джоли преподава на студенти в престижно висше училище в Лондон

Следват и ролите на агент Солт и в Солт, където е агент на ЦРУ, а после играе и като мистериозен шпионин рамо до рамо с Джони Деп в "Туристът".

Последната ѝ голяма роля е като че ли в "Господарка на злото" от 2014-та година, който е базиран на класическата анимация - "Спящата Красавица".

Няколко години по-рано, през 2011-та Джоли започва да се изявява и като режисьор, със своя филм "В земята на Кръвта и Меда". Следва и филмът "Непречупен", който разказва за олимпийския спортист Луис Замперини и това как е оцелял в японски концентрационен лагер.

Анджелина Джоли: Хуманитарната система за бежанците се пропуква

Джоли е известна и с още нещо - нейните романси. Била е женена общо 3 пъти - за Джони Лий Милър, през 1995-та, за Били Боб Торнтън през 2000-та, но брака им продължава само до 2003-та, когато Анджелина среща Брат Пит по време на снимките на "Господин и Госпожа Смит".

През 2002-ра година Джоли осиновява син от Камбоджа, който кръщава Маддокс, три години по-късно осиновява и дъщеря - Захара, а първата биологична дъщеря на Джоли и Брат се казва Шайло, ражда се в Намибия през 2006-та, където двойката и децата им отиват, за да избягат от медиите, които ги следват навсякъде.

През 2007-ма година имат и нов член на семейството - сираче от Виетнам, което осиновяват.

Не всичко обаче е мед и масло, защото през 2007-ма Джоли губи майка си, която умира от рак на яйчниците. Причината за смъртта и на баба ѝ.

В началото на май 2013-та, 37 годишната Анджелина обявява, че си е направила двойна мастектомия, за да предотврати рак на гърдата, защото шансът да получи такова заболяване бил почти 90%.

Със съпруга си Брат Пит тайно се женят на 23 август 2014-та година във Франция сред семейство и приятели, далеч от очите на медиите.

Актрисата е носителка на три Златни глобуса, две награди на Гилдията на актьорите и един Оскар (за най-добра поддържаща актриса за ролята си в "Луди години").

Анджелина Джоли несъмнено е една от най-добрите актриси на нашето време.