Американски град беше поставен под карантина заради появата там на ахатин, гигантски охлюв, който може да пренася опасен за хората паразит, съобщи New York Post.

Ограниченията бяха наложени на площ от около 5,5 квадратни километра в град Мирамар в щата Флорида, където беше забелязан поне един такъв охлюв. В момента специални служби третират територията с химикали, за да предотвратят евентуалното разпространение на мекотелите.

Министерството на земеделието и потребителските услуги на Флорида каза, че жителите на Мирамар могат свободно да напускат карантинната зона, но им е забранено да внасят в нея растителни материали, които обикновено съдържат яйца на ахатин. По данни на ведомството охлювът, който предизвика такова сериозно безпокойство у специалистите, се е появил на територията на града в началото на юни.

Пренесин е във Флорида от Хаваите през 60-те години на миналия век, гигантските ахатини представляват сериозна заплаха за селското стопанство на щата, тъй като ядат над 500 вида растения, включително зеленчуци и плодове. В същото време един охлюв може да снася до 1200 яйца годишно. В допълнение ахатинитне носят паразита Angiostrongylus cantonensis, който може да причини ангиостронгилоза, заболяване, което засяга мозъка при хората.

Първото масово нашествие на ахатини се случи във Флорида през 2010 г. Оттогава са похарчени много пари за борбата с мекотелите. Приключилата през 2021 г. кампания в окръг Маями-Дейд отне 10 години и струва на държавата 23 милиона долара. През това време са ликвидирани около 170 000 ахатини.

По-рано беше съобщено, че в американския щат Невада е започнало нашествие на мормонските щурци, които са известни с практикуването на канибализъм. Облаци от насекоми принудиха много жители на щата
БГНЕС