Идеални са за начинаещи и хора, които искат домашен любимец
Гигантският африкански охлюв изглежда екзотичен и забавен домашен любимец, но се смята за един от най-сериозните вредители в света, а в някои държави отглеждането му е дори строго забранено, съобщава Vbox7. Ето и какво трябва да знаете, преди да решите да си вземете хлъзгав приятел.

Положителни качества

Идеални са за начинаещи и хора, които искат домашен любимец, но нямат много място. Екзотично животно, което няма да изисква постоянно вашето внимание.

Характеристика

Охлювите са предимно активни през нощта, а през деня си почиват. Те са хермафродити и могат да снесат до 2000 яйца наведнъж. За 6 месеца достигат до пълния си размер. Изискват терариум, в който да има подходяща влажност и топлина, както и пръст, в която да се заравят. Хранят се предимно с растения, като е важно да имат и източник на калций, иначе нападат останалите охлюви и ядат от черупките им.

Размери

Достигат до 15-20 см.

Тегло

Около 250 гр.

Хигиена

Важно е да почиствате терариума им. За охлювите е добре и редовно да получават баня. Можете да ги измиете под течаща вода или да ги поставите в съд с не много вода, така, че да не се удавят, като е добре тя да бъде на стайна температура. Важно е след като сте пипали охлюва да дезинфекцирате ръцете си, тъй като те често са носители на салмонела.

Продължителност на живот

5-6 години, но може да достигнат и 10 г.

Произход и история

Този вид охлюви идват от Източна Африка, но днес са широко разпространени в много държави, заради човешка намеса. През 1931 г. са открити в Китай, откъдето се смята, че е началната точка на разпространение. Охлювите се срещат в Тайван, Индия, островите в Индийския океан, Югоизточна Азия. През 1936 г. достигат до САЩ. Днес отглеждането им в някои държави е забранено. Благодарение на бързото си размножаване и големи размери, тези охлюви са сериозни вредители, които могат да унищожат хиляди декари земеделска площ.